vaatafwijkingen behandeling nijmegen

VAATAFWIJKINGEN

Vaatafwijkingen kunnen het gezicht en decolleté ontsieren. De huidtherapeut helpt patiënten met couperose, spider naevus en rosacea om de gevolgen van vaatproblemen te verminderen of te laten verdwijnen. De meest voorkomende vaatafwijkingen in de praktijk van de huidtherapeut zijn:

Couperose

Couperose kenmerkt zich door de aanwezigheid van vele gesprongen bloedvaatjes (teleangiëctastieën). De rood of blauw gekleurde vaatjes bevinden zich meestal op wangen, neus en kin en soms ook in de hals of het decolleté. Ze zijn onschuldig en komen vaker bij vrouwen dan bij mannen voor. Ze kunnen een tintelend, branderig gevoel veroorzaken of jeuken.

Spider naevus

Een spider naevus is een plaatselijke verwijding van een huidvaatje. Het ziet eruit als een kleine rode stip met kleine uitlopers (zoals een spin). Het wordt veelal gezien bij zwangere vrouwen, maar is iets van alle leeftijden en komt bij zowel mannen als vrouwen voor. Een spider is onschuldig en zal nooit kwaadaardig worden, maar kan cosmetisch wel storend zijn.

Rosacea

Rosacea kenmerkt zich door een felrood verkleurde huid, met name in het gebied rond de neus en de wangen. Er zijn gesprongen bloedvaatjes (teleangiëctastieën) zichtbaar, maar vaak ook rode bultjes en puistjes. De meeste patiënten die rosacea hebben, denken dat ze ‘gewoon’ last hebben van acne. Dit komt met name door de aanwezigheid van de pukkeltjes in het aangedane gebied. Rosacea heeft echter niets met acne te maken en is een chronische huidaandoening.

Hoe ontstaan vaatafwijkingen?


Couperose

De gesprongen vaatjes ontstaan vanaf het 30e levensjaar en hebben verschillende oorzaken zoals:

 • erfelijkheid en huidtype
 • alcoholgebruik en roken
 • sommige geneesmiddelen
 • overmatige blootstelling aan de zon en temperatuurschommelingen (saunabezoek of vrieskou)

Spider naevus

Hormonale factoren, een leveraandoening of een schildklierafwijking kunnen een rol spelen bij het ontstaan van deze vaatafwijkingen in het gezicht, in de hals of nek, op handruggen of onderarmen.

Rosacea

De oorzaak van deze aandoening is niet bekend. Rosacea ontstaat meestal tussen het 30e en 50e levensjaar en komt met name bij vrouwen voor. Er zijn wel veel factoren die verergering van rosacea kunnen beïnvloeden:

 • alcohol en bepaalde voedingsmiddelen
 • sommige (vaatverwijdende) geneesmiddelen
 • overgevoeligheid (voor bijvoorbeeld huidverzorgingsproducten)
 • stress
 • hormonen

Wat kan de huidtherapeut voor u doen?

Producten Tebiskin

Tebiskin heeft een compacte productlijn voor het kalmeren van de gevoelige huid/rosacea lijn.  

Chemische peelingen DermaQuest

De milde peelings van DermaQuest , doch doeltreffende peelings zorgen voor een rustiger huidbeeld, minder ontstekingen, minder roodheid en geeft de huid meer weerstand. Ideaal om in te zetten bij rosacea en gevoelige huiden.

Camouflagetherapie

Camouflagetherapie kan toegepast worden bij huidkleurverschillen, zoals: vitiligo, wijnvlekken, pigmentvlekken, littekens, tatoeages en rosacea. Ook bij minder opvallende huidkleurverschillen kunt u denken aan camouflagetherapie. Bijvoorbeeld wanneer uw huid een onrustig beeld vertoont door rode bultjes, pigmentvlekjes of couperose. 

Wat kunt u zelf doen?

Bij couperose kunt u het beste overmatige blootstelling aan zon en temperatuurschommelingen vermijden en voorzichtig zijn met alcoholgebruik en roken.

In aanvulling op behandeling van rosacea door de huidtherapeut kan uw huisarts medicijnen voorschrijven die de rode huid helpen kalmeren. Neemt u de volgende adviezen ter harte:

 • Irriteer uw huid zo min mogelijk. Gebruik dus producten die mild zijn voor uw huid, ook bij het verwijderen van camouflageproducten.
 • Vermijd alcohol en gekruid eten, deze werken vaatverwijdend en verergeren rosacea.
 • Probeer externe factoren die rosacea verergeren te vermijden, zoals extreme warmte en kou maar ook overmatige blootstelling aan de zon en rokerige ruimtes.