ECZEEM

Eczeem is een chronische huidaandoening waarbij de barrière functie van de huid niet goed werkt. Hierdoor ontstaan over het algemeen rode, schilferige plekken die (erg) kunnen jeuken. Daarnaast kan er zwelling optreden en kunnen er kloven of een verdikte huid ontstaan.

Er zijn verschillende soorten eczeem, de meest voorkomende zijn:

  • Constitutioneel of atopisch eczeem
  • Allergisch contact eczeem
  • Irritatief contact eczeem
  • Handeczeem

Naast deze soorten bestaan er nog meer verschillende soorten eczeem. Welk soort eczeem u heeft wordt vastgesteld door een (huis)arts.

De primaire behandeling van eczeem bestaat vaak uit zalfbehandeling. Deze zalfbehandeling bestaat uit een combinatie van een basis zalf, ook wel indifferente zalf genoemd en een hormoonzalf. Deze worden voorgeschreven door de (huis)arts. Soms is het eczeem zo erg dat u andere behandelingen nodig heeft, dit bespreekt uw (huis)arts met u.

Wat kan de huidtherapeut voor u doen?
Naast de primaire behandeling bij de (huis)arts kan het prettig zijn extra begeleid te worden in het traject om eczeem onder controle te krijgen. Hier kan de huidtherapeut een rol in spelen. Onze huidtherapeut Kirsten Hulsebos is gespecialiseerd in eczeem en kan u voorlichting en begeleiding bieden.

Tijdens het eerste consult (45-60 minuten) brengen we alles in kaart. Waar zit het eczeem, wat smeer je waar en hoe plan je dit in, in je dagelijkse leven? Daarnaast kijken we naar de invloed die eczeem heeft op de patiënt en de kwaliteit van leven en op welke manier we dit kunnen verbeteren. In het geval van (kleine) kinderen wordt hier rekening mee gehouden, wij werken met een smeer diploma en uitleg doormiddel van smeer’m.

De volgende vragen worden bijvoorbeeld beantwoord tijdens de consulten:

  • Wat is eczeem en wat gebeurt er in de huid?
  • Hoe ontstaat een opvlamming van eczeem?
  • Hoe voorkom je een opvlamming van eczeem?
  • Wat smeer je waar? (de zalven die voorgeschreven zijn)
  • Hoe kan ik de behandeling het beste inpassen in mijn dagelijkse leven?

Wordt dit vergoed door de zorgverzekeraar?
Nee, op dit moment worden deze consulten nog niet vergoed door de zorgverzekeraar. Dit komt omdat deze vorm van begeleiding in de startblokken staat. Wel is er gebleken dat er behoefte is aan een extra schakel in de begeleiding van eczeempatiënten. Omdat onze huidtherapeut Kirsten deze kennis wel bezit, willen we dit wel alvast aanbieden.