zonbeschadigde huid behandeling nijmegen

ZON BESCHADIGDE HUID EN HUIDKANKER

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mensen met een blanke huid. Jaarlijks neemt het aantal huidkankerpatiënten toe, mede onder invloed van de vergrijzing. Met het vroegtijdig ontdekken van huidkanker neemt de kans op genezing aanzienlijk toe. De huidtherapeut kan met een algehele lichaamscontrole risico’s op huidkanker signaleren of huidkanker in een vroeg stadium ontdekken. Bij verdachte plekjes zal hij of zij u voor nader onderzoek of behandeling naar de huisarts verwijzen.

Wat kan de huidtherapeut voor u doen?

De volgende therapieën worden succesvol toegepast na de behandeling van huidkanker:

Littekenmassage

Littekens die verhard, verkleurd, verkleefd of verdikt zijn, kunnen voor lichamelijke en psychische problemen zorgen. De huidtherapeut kan met speciale massagetechnieken de doorbloeding verbeteren, de huid weer soepel maken en de cosmetische ontsieringen van littekens verminderen.

Oedeemtherapie

Door beschadiging van het lymfestelsel of het weghalen van de door kanker aangetaste lymfeklieren, wordt overtollig weefselvocht onvoldoende afgevoerd. Vochtophoping in de huid en onderliggende weefsels veroorzaakt (pijnlijke) zwellingen en stijfheid. Om het lichaam te helpen het overtollige vocht te verwijderen, zijn verschillende behandelmethodes geschikt. Door manuele lymfdrainage (een speciale massagetechniek), vaak in combinatie met compressietherapie – het aanbrengen van zwachtels of elastische kousen – zorgt de huidtherapeut ervoor dat het vocht beter afgevoerd wordt. Hierdoor nemen pijn en stijfheid af.

Daarnaast adviseert de huidtherapeut u graag, hoe u zelf de afvoer van lymfevocht kunt bevorderen en verergering door complicaties kunt voorkomen.

Camouflagetherapie

Kleurafwijkingen en littekens als gevolg van huidkankerbehandelingen kunnen soms ongewenst de aandacht trekken en daarmee gevoelens van schaamte en onzekerheid veroorzaken. De huidtherapeut helpt u om deze cosmetische ontsieringen professioneel te camoufleren.

Wat kunt u zelf doen?

Controle

Controleer uw huid regelmatig op verdachte moedervlekken of verkleuringen. Raadpleeg een huisarts, huidtherapeut of medisch specialist als u het niet vertrouwt.

Veilig zonnen

De ultraviolette straling (uv-straling) in zonlicht is slecht voor de mens. Een huid die te lang en te veel aan de zon blootgesteld wordt zonder afdoende bescherming, kan verbranden. Als uw huid regelmatig verbrandt, neemt het risico op huidkanker toe. Daarnaast krijgt u door een teveel aan uv-straling ook eerder rimpels. Om u goed te beschermen tegen de zon, is het verstandig om een zonnebrandcrème met een SPF-factor te gebruiken. Maar minstens zo belangrijk is dat u de zonnebrandcrème op de juiste manier gebruikt. Alleen dan is namelijk de bescherming optimaal. De mate van bescherming (SPF) staat namelijk in verhouding met de hoeveelheid gebruikte crème. De huidtherapeut kan hierin adviseren.