ACNE

We spreken van acne als poriën met talg, bacteriën en vetzuren verstopt zijn. Deze talgophopingen veroorzaken ontstekingen in de omliggende huid: er ontstaan rode bultjes, puistjes en onderhuidse ontstekingen. Acne komt vooral voor in het gezicht, op de borst en op de rug.

Hoe kan acne behandeld worden?
Er bestaat geen standaardbehandeling voor acne. Flinke ontstekingsverschijnselen vragen om een andere behandeling dan de aanwezigheid van mee-eters. De ernst van de aandoening, de klachten, het optreden van littekenvorming, maar ook de leeftijd en het geslacht  bepalen welke behandelmethode(s) of middelen het meest effectief zijn.

Manuele reiniging van de huid


De behandeling zal bestaan uit:

  • reiniging van de huid
  • peeling waarbij de dode huidcellen worden verwijderd, zodat de porie niet meer verstopt.
  • dieptereiniging van de huid: het aanprikken en uitdrukken van puistjes en het verwijderen van meeëters (comedonen)
  • masker
  • huidverzorgingsadviezen voor de acnehuid

Dieptereiniging van de huid

Acne ontstaat onder andere doordat dode huidcellen de ingang van huidporiën vernauwen of blokkeren. Hierdoor hoopt de talg zich in de poriën op, samen met bacteriën en vetzuren. Als een porie scheurt, ontstaat er een ontsteking in de omliggende huid en verschijnt er een puistje. Met behulp van peelings verwijdert de huidtherapeut de dode en losse huidcellen zodat de poriën weer vrij zijn om de talg af te voeren. Als de huid regelmatig gepeeld wordt, zullen mee-eters of comedonen – zoals de talgophopingen genoemd worden – minder snel ontstaan. Bovendien wordt de huidvernieuwing door het afvoeren van dode huidcellen gestimuleerd.

De huidtherapeut kan kiezen uit verschillende soorten peelings:

  • mechanische peeling: scrubben
  • medische of chemische peeling: op basis van glycolzuur, fruitzuur, trichloonazijnzuur, Jessner of acetylsalicylzuur. Door de bestanddelen in deze peelings lost de bovenste huidlaag op en komen nieuwe huidcellen aan de oppervlakte waardoor de huidstructuur verbetert.

Camouflagetherapie

Camouflagetherapie kan toegepast worden bij huidkleurverschillen, zoals: vitiligo, wijnvlekken, pigmentvlekken, littekens, tatoeages en rosacea, maar ook bij minder opvallende huidkleurverschillen kunt u denken aan camouflagetherapie. Bijvoorbeeld wanneer uw huid een onrustig beeld vertoont door rode bultjes, pigmentvlekjes of couperose.

Bij acne is het vooral belangrijk dat er goede producten worden gebruikt en indien gewenst camouflage op waterbasis, zodat een camouflage ( make-up product ) de acne niet verergerd.

Microneedling

De DermaPen is inzetbaar bij acne littekens. Het littekenweefsel wordt opgevuld en breekt bestaand littekenweefsel af en versneld het genezingsproces van de wond.

Productadvies

Adviezen met betrekking tot het zelf verzorgen van de huid en eventuele littekens.