Afbeelding van een dijbeen met lipoedeem.

LIPOEDEEM

Lipoedeem betekent letterlijk vet- en vochtophoping en is een pijnlijke chronische ziekte. Bij lipoedeem is er een verstoring is de aanmaak van vetweefsel. Daarnaast is de afvoer van lymfevocht niet optimaal. Het gevolg hiervan is een vet- en vochtophoping in de huid. Lipoedeem is een chronische ziekte komt meestal symmetrisch voor en is met name een bovenmatige toename van vetweefsel op de knieën, bovenbenen en heupen gelokaliseerd, maar kan ook voorkomen op de onderbenen en armen. Kenmerkend is dat handen en voeten nooit aangedaan zijn. Onbehandeld lipoedeem kan leiden tot lymfoedeem, in dat geval zijn handen en voeten soms ook aangedaan.

Hoe ontstaat lipoedeem?

Over het ontstaan van lipoedeem bestaat nog veel onduidelijkheid. Wel is bekend dat de ziekte zich meer voordoet bij vrouwen dan bij mannen en dat de ziekte niet wordt veroorzaakt door teveel eten, hoewel overgewicht een risicofactor is. Bovendien staat vast dat erfelijke factoren een belangrijke rol spelen.

Lipoedeem ontwikkelt zich over het algemeen tijdens of net na de puberteit, maar de aandoening kan ook tijdens de zwangerschap of op latere leeftijd tijdens de menopauze tot uiting komen. Hormonen spelen een belangrijke rol; soms is een schildklierafwijking de oorzaak.

Het is belangrijk dat lipoedeem in een vroeg stadium wordt ontdekt. Dat biedt de beste behandelingsmogelijkheden zodat verergeringen of complicaties kunnen worden tegen gegaan.

Wat zijn de symptomen van lipoedeem?


De eerste symptomen van lipoedeem zijn onevenredig zware benen, heupen, billen en/of armen waarbij het overtollige vetweefsel abrupt stopt bij knieën of enkels of bij ellebogen of polsen. Gewichtsverlies heeft nauwelijks invloed op de buitenproportionele vet- en vochtophopingen. Boven- en onderlichaam kunnen wel twee tot drie kledingmaten verschillen.

Lipoedeem-weefsel is gevoelig, de pijn kan variëren van mild tot extreem waarbij een lichte aanraking of druk al niet te verdragen is. De huid oogt walnootachtig als een extreme vorm van cellulitis (sinaasappelhuid). Er ontstaan snel blauwe plekken.

Benen voelen zwaar aan en zijn opgezwollen door vochtophoping (meer informatie vindt u op onze pagina lymfoedeem). Het volume kan tot gewrichtsproblemen leiden, zoals knieklachten, en de huid van de benen kan beschadigen door schuring.

Patiënten hebben last van vermoeidheid en zijn soms beperkt in hun mobiliteit. Dit kan invloed hebben op hun dagelijkse functioneren en leiden tot maatschappelijke isolatie, psychosociale klachten en obesitas.

  • Een zwaar, pijnlijk, moe gevoel in de gezwollen benen en of armen
  • cellulitis
  • snel blauwe plekken
  • problemen bij het lopen door de tegen elkaar aan schurende huid
  • kledingmaat van het onder- en bovenlichaam schelen meerdere maten
  • afvallen helpt niet

Wat kan de Esthetiek Huidtherapie voor u betekenen?

De behandelingsmogelijkheden en vooral het resultaat van de behandeling zijn afhankelijk van het stadium van het lipoedeem. De behandeling zal bestaan uit manuele lymfedrainage (oppervlakkige massagetechniek)en eventueel oedeemgrepen. Hierdoor zal het vocht beter worden afgevoerd, dit werkt vooral pijndempenden houdt het lipoedeem stabiel. Bij een stabiele situatie zullen therapeutische elastische kousen worden aangemeten om het behaalde resultaat te behouden. Ook krijgt u bewegings- en ademhalingsoefeningen.

Wat kunt u zelf doen?

U kunt het beste een huisarts of medisch specialist benaderen voor een diagnose en een gezondheidsprofiel. Soms is het wenselijk om naast een huidtherapeut ook andere (para)medici in te schakelen, denk aan een diëtiste, een psycholoog of een chirurg. Een chirurgische ingreep in de vorm van liposuctie kan in een vergevorderd stadium de functionaliteit van het lichaam verbeteren, pijnklachten en zwelling verminderen en uw fysieke uiterlijk en kwaliteit van leven verbeteren.

Beweging stimuleert de werking van de lymfevaten, overbelasting heeft een negatieve invloed. Sporten als wandelen, zwemmen en gymnastiek (onder begeleiding) zijn zeer geschikt. Sporten met veel plotselinge bewegingen zoals tennis of squash kunnen tot overbelasting leiden en kunnen beter vermeden worden.

Bij eventueel overgewicht is het raadzaam om een diëtist te raadplegen. Hoewel afvallen niet zorgt voor een afname van de vocht- en vet ophoping op de aangedane plek heeft het wel een gunstige invloed.