LITTEKENTHERAPIE

Littekens kunnen ontstaan door verschillende redenen, bijvoorbeeld door een operatie of acne. Met littekentherapie worden uw littekens minder zichtbaar en in sommige gevallen kunnen ze compleet verwijderd worden. 

Tijdens de littekenmassage kan de huidtherapeut het littekenweefsel versoepelen om eventuele bewegingsbeperkingen te verminderen of op te heffen. Daarnaast kan de huidtherapeut het uiterlijk van een litteken verbeteren. Aanvullend zal de huidtherapeut in sommige gevallen kiezen voor de inzet van  tape, siliconenpleisters of siliconen-gel. Het litteken zal vlakker en soepeler worden waardoor uw klachten afnemen.

Littekenmassage bij een atrofisch litteken

De massage heeft tot doel om de doorbloeding van het litteken en de omringende huid zoveel mogelijk te stimuleren. Door een goede doorbloeding worden littekens en omringende huid beter gevoed, waardoor het litteken steviger wordt en het niveauverschil met de huid afneemt.

Littekenmassage bij een hypertrofisch litteken

Om een hypertrofisch litteken te verminderen is het belangrijk, dat de behandeling al een paar weken na het ontstaan van het litteken gestart wordt. In een later stadium wordt het remmen van de eventuele groei van het litteken veel moeilijker. Het doel van de massage is versoepeling van het litteken en een betere doorbloeding.

Littekenmassage bij hypertrofische littekens door brandwonden

Bij brandwonden die recent ontstaan zijn, wordt de huid heel licht gemasseerd. De massage moet vaak herhaald worden om de groei van het littekenweefsel te remmen. Doordat er zacht gemasseerd wordt, werkt deze massage ook verlichtend bij pijn. Pas als het litteken ‘goed’ genezen is, kan er wat steviger gemasseerd worden. Een soepeler huid wordt ook beweeglijker waardoor het litteken dus minder trekkerig en pijnlijk aanvoelt.

Acnelittekens

De huidtherapeut kan de problemen behandelen die voortkomen uit acnelittekens, denk aan weefsel of collageenophoping, roodheid, pijn, jeuk, verkleuring, verharding, verkleving en slechte doorbloeding. Meer informatie over de behandeling van acnelittekens vindt u op de pagina acnetherapie.

Naast manuele littekenmassage kunnen littekens ook met microneedling worden behandelt of gecamoufleerd worden. Doordat het bindweefselbij microneedling diep in de huid gestimuleerd wordt, is na enkele behandelingen te merken dat de huid steviger en gladder wordt. Reliëf dat ontstaan is door bijvoorbeeld acnelittekens zal geleidelijk minder worden. Zie microneedling en camouflagtherapie.