LYMFOEDEEM

Door een stoornis in het lymfestelsel wordt overtollig weefselvocht onvoldoende afgevoerd. Vochtophoping in de huid en onderliggende weefsels veroorzaakt (pijnlijke) zwellingen en stijfheid.

Wat is lymfoedeem?
Lymfoedeem geeft een (lood) zwaar gevoel in armen of benen, een gevoel van spanning rondom polsen, vingers, enkels, ellebogen of knieën, meestal aan de zijde van het lichaam waar het lymfestelsel beschadigd is. Met betrekking tot borstkanker is vaak het gevoel van een bal onder de oksel aanwezig. Soms veroorzaken de zwellingen en zeurende of stekende pijn en stijfheid in gewrichten. Bewegingen kunnen beperkt worden. Het gewicht en de lichaamsomvang kunnen toenemen.

Hoe ontstaat lymfoedeem?


Het lymfestelsel is een netwerk van lymfevaten en lymfeknopen, vaak klieren genoemd. Ze maken deel uit van ons lichamelijke reinigings- en afweersysteem.

De lymfevaten verzamelen het vocht dat zich in de cellen tussen onze organen bevindt. Via de lymfevaten vloeit dit weefselvocht naar de lymfeknopen, beter bekend als klieren. Deze klieren, die zich vooral in onze liezen, oksels en hals bevinden, filteren, reinigen en ontsmetten het weefselvocht. Ze filteren afvalstoffen als beschadigde cellen, virussen, schimmels en bacteriën eruit en maken eventuele ziekteverwekkers onschadelijk. Als delen van het lymfestelsel beschadigd zijn of ontbreken, dan wordt het weefselvocht niet of slechts gedeeltelijk afgevoerd. Het ophopende vocht veroorzaakt zwellingen die we lymfoedeem noemen.

Bij primair lymfoedeem zijn de afwijkingen aan het lymfestelsel aangeboren. Het oedeem ontstaat vaak pas na een trauma (verstapping, overbelasting etc.) of een operatie.

Secundair lymfoedeem ontstaat door invloeden van buitenaf, denk aan een infectie (wondroos)  , ernstige verbranding van de huid of een open botbreuk. Secundair lymfoedeem kan ook een gevolg zijn van bestralingen, chemotherapie, hormoontherapie (behandeling van kanker) of een operatie waarbij het lymfestelsel beschadigd raakt ( o.a. een okselkliertoilet ).

Wat zijn mogelijke complicaties?

Lymfoedeem kan verergeren door extreme kou en extreme warmte. Datzelfde geldt voor verbranding door de zon, insectenbeten, geïnfecteerde wondjes of andere infecties en knellende kleding.

Lymfoedeem ten gevolge van borstkanker

Esthetiek Huidtherapie is gespecialiseerd in de behandeling van lymfoedeem, die als gevolg van (borst) kanker litteken- of oedeemproblematiek hebben ontwikkeld. Daarnaast  vinden wij het ook heel belangrijk u op psychosociaal gebied te kunnen ondersteunen.

Nadat u de diagnose (borst)kanker te horen kreeg, stond waarschijnlijk uw wereld even stil om daarna volledig op zijn kop te draaien. De medische mallemolen begint na de diagnose heel hard te draaien en u heeft misschien het gevoel niet meer uit te kunnen stappen. Afhankelijk van de prognose en behandelmogelijkheden wordt uw agenda gedurende langere periode vol gepland door artsen, ziekenhuisbezoeken en controles. Niet alleen lichamelijk heeft u een klap gekregen maar ook op psychosociaal gebied is deze periode vaak erg zwaar.

Na een heel traject te hebben doorlopen geven veel patienten aan  zich niet helemaal meer dezelfde persoon te voelen.

Voorbeelden van dingen waar u tegen aan kunt lopen kunnen bijvoorbeeld zijn; vermoeidheid, een verslechterde conditie, vergeetachtigheid (ook wel chemobrein genoemd), moeite om uw lichaam weer te vertrouwen, een veranderd zelfbeeld, bewegingsbeperkingen, littekenproblemen en lymfoedeem. Allemaal aspecten die invloed hebben op uw dagelijkse leven.

Esthetiek Huidtherapie is gevestigd binnen de afdeling plastische chirurgie van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis te Nijmegen. Dit maakt het mogelijk  een nazorg programma voor (borst)kankerpatiënten aan te bieden waarbij verschillende paramedici / medici betrokken zijn. Het doel is om u te ondersteunen om " weer lekker in uw vel te zitten". De artsen van de afdeling plastische chirurgie zijn onder andere gespecialiseerd in de verschillende mogelijkheden van borstreconstructies. Ook hierover kan u informatie bij ons op doen.